Vi välkomnar Jacob Nedler till Lightronic

Vi vill hälsa Jacob Nedler varmt välkommen till Lightronic och Dalco-koncernen. Jacob började arbeta som montör efter årsskiftet och är vårt senaste tillskott. Vi träffade Jacob i labbet i Märsta för att tala om den första tiden, om hans cykelkarriär och vägen till de Olympiska spelen 2020 i Tokyo, Japan.

Jacob berättar att han i regel börjar dagen med att gå igenom orderlistor för att sedan kliva in verkstaden (läs labbet) och påbörja dagens montering. Arbetet kan vara allt från att färdigställa en driver (dosan som hanterar strömmen) till att programmera processorer på kretskort eller klippa linser som sedan fästs på en modul. Ett sådant arbete kan ta allt från en förmiddag till en hel vecka. När ordern är klar paketeras allt för att sedan levereras till kund. Han berättar att det under dagens gång även brukar bli några pauser då montering av det här slaget kan vara relativt statiskt. Arbetet värvas med samtal med kollegan Jonas Hörberg, kaffe och ljudböcker. Till höger ser ni Jacob i labbet.

Vi talade även om cykelkarriären inom BMX Freestyle Park – en av de äldsta och största grenarna inom BMX. Vid tävlingar cyklar man på relativt en stor yta, inomhus eller utomhus, där både höga och låga ramper står utplacerade vilka tillsammans formar en bana. Varje åkare får sedan välja hur den vill disponera sin tid på banan (oftast en minut per åk). Vanligtvis har man två åk under kvalet. Åken bedöms av domare, de som hoppar högst samt gör flest och mest avancerade trick har chans att ta sig till final. Finalen hålls i regel dagen efter kvalet.

Närmast var Jacob och tävlade i Tallin, 1/2-5/2. Tävlingen, Simple Session, klassas som en av de största inom sporten. Av 44 åkare från 29 länder kvalade Jacob in på tionde plats och var en av 12 åkare som fick cykla finalen på söndagskvällen. Det senaste året har cyklingen tagit Jacob till flera länder. Bland annat tävlade han i Vans Pro Cup i Malaga där har var en av ca 100 kvalande åkare. Jacob nådde hela vägen till semifinal, hans åk kan ni se här. Nästa tävling var Ghetto Games i Ventspils för att därefter åka till Baltic Games i Gdansk. I Gdansk kvalade Jacob in som tvåa och slutade på en sjunde plats i finalen efter det här åket. Därefter väntade Simple Summer Session i Riga, där knep Jacob en femte plats. Här kan ni se Jacobs Best Trick i finalen. Under Lucia tävlade han sedan i Sundsvall, där Sveriges största tävling arrangeras varje år. Jacob vann tävlingen för tredje året i rad och fick i och med vinsten en inbjudan till tävlingen i Tallin senast. I januari ställde han upp i en tävling i Göteborg och tog även där hem första platsen efter det finalen.

Men det stora fokuset just nu är världscupen 2018 med deltävlingar i Japan, Kina, Kanada, Frankrike och Ungern. En topplacering där kan generera en plats till de olympiska spelen i Tokyo 2020, och möjligheten att representera Sverige, då BMX Park gör intåg som OS-gren. Mycket av träningen sker i en inomhushall som han varit med och byggt stora delar av, belägen i Heby ca 50 kilometer väst om Uppsala. Nedan finner ni bilder och en film på när Jacob cyklar.

Bilder: Edvin Hellsing

Vi välkomnar återigen Jacob till Dalco-koncernen och Lightronic. Vi önskar honom även stort lycka till med cyklingen och siktet på OS. Dalco stöttar satsningen och följer med spänning deltävlingarna i världscupen, med start våren 2018, där världens skickligaste cyklister gör upp.